Şirketler Hukuku Tahkim Kuralları Taslağı

Şirketler hukuku ihtilaflarında tahkim, genel kurul kararlarının hükümsüzlüğü gibi kimi davalarda hükmün dava dışı kişilere etkileri sebebiyle geleneksel olarak tereddütle karşılanan bir konu. Üstelik bu ihtilafların çok taraflı bir yargılamayı gerektirebilmesi de bir tereddüt sebebi. Ancak şirketler hukuku uyuşmazlıklarında tahkimin önünün açılması için hukuk politikası açısından güçlü gerekçeler var. Bu da meselenin arz ettiği güçlükleri aşmak için çözüm odaklı ve pragmatik bir yaklaşımı gerektiriyor. Karşılaştırmalı hukuktaki örneklerde böyle bir tavır benimsenmiş ve şirketler hukuku ihtilaflarına yönelik özel usuli düzenlemeler içeren tamamlayıcı tahkim kuralları hazırlanmıştı.

Ben de bir süredir Türk hukuku için şirketler hukuku ihtilaflarına özgü bir tamamlayıcı tahkim kuralları tasarısı üzerinde çalışıyordum. Konu hakkında yakınlarda kayda değer gelişmeler oldu. Geçen ay bir şirketin esas sözleşmesinde yer alan tahkim şartı, ticaret sicilinde tescil ve ilan edilmişti. Bu hafta ise İTOTAM tarafından şirket sözleşmelerine konulabilecek örnek tahkim şartı paylaşıldı. Yine de şirketler hukuku alanında tahkimi daha sağlam temellere oturtmak için tamamlayıcı tahkim kurallarının elzem olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden makalenin taslak versiyonunu, güncel tartışmaya katkıda bulunmak ve eleştirilerden faydalanmak üzere paylaşmaya karar verdim.

Makalenin nihai hali Tahkim Okulu Paneller Serisi’nin üçüncü cildinde yayınlanacaktır. Yorum ve önerilerinizi akayiklika@gmail.com e-posta adresinden de iletebilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türk Ticaret Kanunu'nda Değişiklikler Öngören Kanun Teklifi Üzerine

Hukuki Bir Terim Olarak Allah’ın İşi